Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ημέρα ανοικτής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το Νηπιαγωγείο στο Λύκειο

Την "Ημέρα ανοικτής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το Νηπιαγωγείο στο Λύκειο"
που διοργανώνουν οι Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκ/σης Δ΄Αθήνας στις 11 Ιουνίου 2011 από τις 5.00 μ.μ. έως τις 10.00 μμ. 
....και ευελπιστούμε όσοι δεν φύγετε για το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος... να είστε εκεί.



με εκτίμηση


Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Τροποποίηση απόφασης για τη Δεύτερη ξένη γλώσσα

Τροποποιούμε – συμπληρώνουμε την με αριθμ. Φ.12/518/61284/Γ1/27-5-2011 Υπουργική Απόφαση ως εξής:
1. Στα 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία, καθώς και στα σχολεία με ΕΑΕΠ, οι μαθητές, οι οποίοι θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2011-2012 στην Στ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, θα διδαχθούν και στην τάξη αυτή, τη δεύτερη ξένη γλώσσα που είχαν διδαχθεί στην Ε΄ τάξη.
2. Στα σχολεία αυτά ορίζεται ελάχιστος αριθμός δεκαπέντε (15) μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.
3. Σε περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών (νησιωτικότητα, ορεινότητα, δυσχέρειες πρόσβασης, κλπ.), μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα με ελάχιστο αριθμό δώδεκα (12) μαθητών, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή.
4. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν μόνο για τους μαθητές που θα φοιτήσουν το σχολικό έτος 2011 – 2012 στην Στ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.
5. Για την επιλογή της Β΄ ξένης γλώσσας που θα διδάσκεται στο σχολείο, την τελική απόφαση έχει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τις εισηγήσεις των Διευθυντών Διευθύνσεων Π.Ε.

Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων

Κατόπιν πολλών ερωτημάτων, που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας, σχετικά με την επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων, σας διευκρινίζουμε τα εξής:
1. Η παράγραφος Α και οι υποπαράγραφοί της (α, α1, α2, α3, β) αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«Α. Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3848/2010, σχετικά με την άσκηση διδακτικών καθηκόντων τριών ετών σε αντίστοιχους προς κάλυψη θέσεων τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, σας γνωρίζουμε τι οι τύποι σχολείων είναι οι ακόλουθοι δύο:
α1. Γενικής Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια κλπ.), με την προϋπόθεση να διδάσκεται έστω και
ένα μάθημα της ειδικότητάς του σε πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.

OΙΕΛΕ - Για τα ενδοσχολικά απολυτήρια

Τα Διπλά Απολυτήρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Σήμερα 9 Ιουνίου συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως που έχει καταθέσει η ΟΙΕΛΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης που έχει υπογράψει ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Πανάρετος για τα διπλά (με ενδοσχολικές ή πανελλαδικές εξετάσεις) απολυτήρια, που στέρησαν το δικαίωμα συνέχισης των σπουδών τους σε περίπου 4.500 μαθητές που εμπιστεύτηκαν το Υπουργείο, πήραν ενδοσχολικό απολυτήριο και βρήκαν κλειστές τις πόρτες των Πανεπιστημίων της Ευρώπης.

Κατανομή αριθμού εισακτέων 2011 στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αναλυτικά

 Ορισμός και κατανομή των θέσεων ανά ίδρυμα και τμήμα για τις κύριες κατηγορίες :Πιο αναλυτικά, η κατανομή περιλαμβάνει:
1) τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 10%, χωρίς νέα εξέταση.
2) τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 20%.
3) τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους των εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ A΄) που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 1%.
4) τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που διεκδικούν ποσοστό θέσεων εισακτέων 1% καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων.
5) τον αριθμό θέσεων που δίνεται για τους υποψηφίους των ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Επιτηρητές Εξετάσεων Ειδικών Μαθημάτων 2011


Όπως έχει ανακοινωθεί οι Εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων (ξένες γλώσσες, Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο, Μουσικά μαθήματα) για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν από 11 έως και 20 Ιουνίου 2011, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα.
Οι εξετάσεις αυτές θα γίνουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σε εξεταστικά κέντρα σας έχουν κοινοποιηθεί, εκτός από τα Αγγλικά τα οποία θα γίνουν σε εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας και τα οποία έχουν ορισθεί με απόφαση των Διευθυντών Δ.Ε των οικείων Διευθύνσεων και των Προϊσταμένων γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ημερίδα με θέμα «Ένας χρόνος λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνει την ημερίδα με θέμα «Ένας χρόνος λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα» την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011, ώρα 9.30-15.00. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Jacqueline de Romilly στο Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.







Με Λάχανα και Χάχανα κλείνει η φετινή σχολική χρονιά

Με Λάχανα και Χάχανα κλείνει η φετινή σχολική χρονιά. Μια μουσική παράσταση – γιορτή – για το τέλος της σχολικής χρονιάς
Συμμετέχουν:
Τάσος Ιωαννίδης, Φωτεινή Δάρρα, Παντελής Θαλασσινός, Ηλίας Μαμαλάκης
και οι Παιδικές Χορωδίες:
Σπύρου Λάμπρου, Animus Λαυρίου, 3ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός
Τα έσοδα θα διατεθούν για παιδαγωγικό υλικό σε σχολεία «Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας»

Εκπαιδευτική ρομποτική -Summer School διάρκειας 50 ωρών


Tο Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θέλοντας να συμβάλει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής δημιούργησε μια πλατφόρμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με την εκπαιδευτική ρομποτική

Το ΚΤΕ ΑΜΘ πρόκειται να διοργανώσει, σε πρώτη φάση, αυτό το καλοκαίρι ένα Summer School διάρκειας 50 ωρών, που θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας να συνδυάσουν διακοπές και κατάρτιση.


O Λ Ο Κ Λ Η Ρ Ο 


Η πλατφόρμα αυτή αφορά:

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με θέμα «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και ο εξωραϊστικός πολιτιστικός σύλλογος «Η Επάνω Σκάλα», διοργανώνουν τους πρώτους Παλλεσβιακούς Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής, σε Ατομικό Μουσικό Όργανο, στο Ατομικό Τραγούδι και στον Ατομικό Ψαλμό.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μαθητές της Ε΄(πέμπτης) και Στ΄(έκτης) Δημοτικού και μπορούν να λάβουν μέρος με ένα μουσικό κομμάτι ελεύθερης και δικιάς τους επιλογής σε μια ή περισσότερες κατηγορίες. Οι Αγώνες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8 Ιουνίου 2011 στις 17:00.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης με : κουπόνια στα ΙΕΚ,προγράμματα στους Δήμους,ΣΔΕ, εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ

ΥΠΕΠΘ - Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση πέντε σημαντικών  προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, που αφορούν πάνω από 400.000 πολίτες.
1. Κουπόνι αρχικής κατάρτισης
2.Πρόγραμμα «Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα»
3.Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ 4.Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
5. Πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων
1. Κουπόνι αρχικής κατάρτισης
Το έργο είναι ώριμο και αναμένεται να διανεμηθούν τα πρώτα κουπόνια αρχικής κατάρτισης το Σεπτέμβριο 2011. Συνολικά το έργο έχει προϋπολογισμό 44 εκατομμύρια. € για την περίοδο 2011-2015 και θα διανείμει κουπόνια κατάρτισης σε περίπου 55.000 νέους 18-25 ετών που επιθυμούν να σπουδάσουν σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ μετά την συνάντηση με την Υφυπουργό ΠΔΒΜΘ σχετικά με την β' ξένη γλώσσα- δεν πρόκειται να χαθεί καμία οργανική θέση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη συνάντηση με την Υφυπουργό ΠΔΒΜΘ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου 6-6-2011
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 στη 13.30 μμ
(Προπύλαια – Αθήνα)


ΟΛΜΕ- Να μην υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης Τεχνολογικού Λυκείου σε άλλα υπουργεία πλην του Παιδείας

Να μην υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης Τεχνολογικού Λυκείου σε άλλα υπουργεία πλην του Παιδείας. Όλες οι λειτουργούσες ΕΠΑΣ εκτός ΥΠΔΜΘ να καταργηθούν και να ενσωματωθούν στο Τεχν. Λύκειο του Υπ. Παιδείας. Οι επαιδευτικοί των σχολών αυτών (εφόσον το επιθυμούν) και το μαθητικό τους δυναμικό μεταφέρονται σε αυτό.
2. Το πτυχίο «επιπέδου 3» του έτους ειδίκευσης να χορηγείται με ενδοσχολικές εξετάσεις.
3. Οι τομείς και οι ειδικότητες καθορίζονται από το ΥΠΔΜΘ με την ισχύουσα διαδικασία και όχι από τα συμβούλια που προβλέπονται στο νόμο για τη δια βίου μάθηση και τις τοπικές ανάγκες της αγοράς.
4. Να υπάρξει δέσμευση για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων συγχρόνως με τα προγράμματα σπουδών.
5. Να υπάρξει δέσμευση για την άμεση συγγραφή νέων βιβλίων

ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ στα ΓΥΜΝΑΣΙΑ



     ΘΕΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Έχοντας υπόψη:

1.        Τις διατάξεις του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ Α΄167) «Δομή και λειτουργία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και άλλες διατάξεις».
2.        Τις διατάξεις του Ν. 2525/1997 (ΦΕΚ Α΄ 188) «Ενιαίο Λύκειο, Πρόσβαση των Αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου και άλλες διατάξεις».
3.        Τη με αρ. 105954/Γ2/03-09-2009 (ΦΕΚ Β΄ 1890) Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ημερησίου Γυμνασίου.
4.        Την 1120/H/7-1-2010 (ΦΕΚ Β1) κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα: «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων».
5.        Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98).
6.        Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού.
Αποφασίζουμε

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ κ' ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ



Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε να παραβρεθείτε στον Γ'  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.  που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO Hellasσε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.Κα.Π.), τη Διερευνητική Μάθηση Α.Ε., την I.E.E.E. Greek section (studentbranch), τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα και τον W.R.O. (World Robot Olympiad)

Ημερομηνία Διαγωνισμού Σάββατο 18 Ιουνίου 2011
Ώρα έναρξης 09:00 πμ
Τόπος Γήπεδο Μπάσκετ Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, Βάρη 

Συμμετέχουν ομάδες από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου - ΤΕΕ και φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ
Oι συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 80 ομάδες από σχολεία όλης της χώρας.

Η Επιστολή των καθηγητών Γαλλικής-Γερμανικής σχετικά με τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών

.....Καταργείται η ελεύθερη επιλογή της ξένης γλώσσας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και σε μεγάλο αριθμό μαθητών/ μαθητριών επιβάλλεται η διδασκαλία ενός αντικειμένου το οποίο δεν επιθυμεί.
Οι μαθητές/ μαθήτριες που δεν θα καταστεί δυνατόν να μετεγγραφούν σε Γυμνάσιο στο οποίο θα διδάσκεται η ξένη γλώσσα της επιλογής τους θα θεωρούνται «αδίδακτοι» και θα στερηθούν το δικαίωμα να μάθουν μία δεύτερη ξένη γλώσσα.
 Η έγκριση της μετεγγραφής των μαθητών/ μαθητριών οι οποίοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο θα γίνει κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων νόμων οι οποίες ορίζουν τη χωροταξική κατανομή τους στα σχολεία και οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν με υπουργικές αποφάσεις.
Επίσης,

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Στελέχωση σχολείων ΠΕ που εντάσσονται στις ΖΕΠ


ΤΟ ΦΕΚ

Τα διάβασες; Άστα ελεύθερα…

θέλουμε να κάνουμε οργανωμένα κάτι που και οι περισσότεροι από σας, έχετε ίσως σκεφτεί, αλλά δεν ξέρατε το πώς: Μια βιβλιοθήκη σε κάθε φυλακή.
Ξεκινάμε στις 3 Ιουνίου συμβολικά στην έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης που φέτος κλείνει 30 χρόνια τη πανελλήνια εκστρατεία να συγκεντρώσουμε βιβλία για να κάνουμε βιβλιοθήκες στις φυλακές. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας. 
Τα διάβασες; Άστα ελεύθερα… τα έχουν ανάγκη κάποιοι άλλοι… 

info: Χώροι συγκέντρωσης βιβλίων για τις φυλακές: 
Πρωινά: γραφεία περιοδικού CITY Ιπποδρομίου 7 στον 8ο όροφο
Απογεύματα: περίπτερο 128 περιοδικού CITY στην Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης (το πρώτο περίπτερο από τη πλευρά του Μακεδονία Παλλάς) 
e-mail ss@cityportal.gr 
www.cityportal.gr 
τηλ. 2310288277 

Εναλλακτικοί αλλά από ότι φαίνεται πολύ αποτελεσματικοί τρόποι διοίκησης...*Mοιάζει με παραμύθι μα δεν είναι...

Όλο το άρθρο και τα αποτελέσματα των πρακτικών του σε νούμερα, εδώ:http://www.news.harvard.edu/gazette/2004/03.11/01-mockus.html
Ο καινούργιος δήμαρχος όμως δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους. Ο Αntanas Mocus Οταν ζήτησε από τους κατοίκους να καταβάλλουν σε εθελοντικά επιπλέον 10% σε φόρους, 63.000 άνθρωποι το έκαναν σχεδον αμέσως
Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 20 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να χλευάζουν όσους παραβίαζαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σιγά, θα μου πείτε. Οι πολίτες όμως άρχισαν να συμμορφώνονται γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροιδία, παρά τα πρόστιμα. Αμέσως μετά, βγήκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε ντους κατατσίτσιδος live, κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, για να δείξει στους πολίτες πώς μπορούν να εξοικονομούν νερό.Και βουαλά! Η κατανάλωση νερού αμέσως έπεσε.
Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι υναίκες
θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Αυτό, ήταν ανήκουστο γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος τα βράδια,

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κάθε εβδομάδα ο Μικρός Αναγνώστης αφηγείται μια νέα ιστορία με τη φωνή ενός νέου ταλαντούχου ηθοποιού. Θέλεις να την ακούσεις?Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, άκουσε την Ιστορία της Φρατζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη «Ο πλανήτης εκπέμπει SOS» των εκδόσεων Παπαδόπουλος!