Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Δημόσια Διαβούλευση «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος»

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011 Σε κάθε αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός αναδεικνύει περιοδικά τους εκπροσώπους του στη Βουλή και, δι’ αυτής, την κυβέρνηση. Η βούλησή του της εξασφαλίζει την πολιτική νομιμοποίηση στις αποφάσεις που λαμβάνει, γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να εκφράζεται όχι μόνο με τη διενέργεια γενικών εκλογών αλλά και με προσφυγή σε δημοψήφισμα.
Στο Σύνταγμά μας, όπως διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του 1985/1986, προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά κρίσιμο εθνικό θέμα, προεχόντως σχετικό με την εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Αν και ο συντακτικός δεν παρέχει ρητά σχετική εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη, η ψήφιση εκτελεστικού νόμου είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξειδικευτούν οι συνταγματικοί ορισμοί. Όταν ακόμη προβλέπονταν δημοψήφισμα μόνο για κρίσιμα εθνικά θέματα, θεσπίστηκε ο ν. 350/1976. Έκτοτε και παρά τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ακόμη τύπου του, δεν προωθήθηκε η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.
Έτσι, η προσφυγή σε δημοψήφισμα συναντά σοβαρά εμπόδια.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

OΙΕΛΕ- ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΣΑΚΕΙΩΝ


Παραπέμφθηκαν στα ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ οι καταγγελίες σύμβασης των εκπαιδευτικών των Αρσακείων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 37 του ν. 682/77 που αφορά εκπαιδευτικούς με οργανική θέση σε ισότιμα σχολεία. Τα Αρσάκεια επιχείρησαν να απολύσουν εκπαιδευτικούς με οργανική θέση βάσει του ν. 3848 (με αποφάσεις ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ). Μετά από παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ, οι υποθέσεις αυτές θα κριθούν με βάση το ν. 682/77.
Η ΟΙΕΛΕ είχε απευθυνθεί (http://www.oiele.gr/enhmerwsh/paranomes-kataggelies-symbasewn-apeiles-kai-ekbiasmoi-enantion-ekpaideytikwn-twn-scholeiwn-ths-filekpaideytikhs-etaireias-yparchei-arage-syllogos-ekpaideytikwn-sta-arsakeia-scholeia.html) σε όλους τους αρμόδιους Προϊσταμένους Γραφείων και Δ/ντές Εκπαίδευσης καθώς και στα σωματεία Α/θμιας και Β/θμιας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ζητώντας την παρέμβαση τους έτσι ώστε να αποτραπούν οι παράνομες απολύσεις.

ΥΠΕΠΘ- Σημεία από τη συνέντευξη της Υφυπουργού Παιδείας

- Οι αποσπάσεις φέτος θα είναι πολύ λιγότερες, οι απολύτως αναγκαίες (- εννοώ οι αποσπάσεις σε φορείς εκτός τάξης.)
 - 1000 εκπαιδευτικοί στην Τεχνική Εκπαίδευση να έχουν από μηδέν έως 3 ώρες τη βδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
- Τα βασικά βιβλία θα είναι στα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και μέσα στις πρώτες εβδομάδες θα παραδοθούν όλα.

Δελτίο Τύπου 
Για τους εκπαιδευτικούς:
Παρά τη στενότητα των πόρων και παρά το γεγονός ότι έχουμε μόνο 600 διορισμούς, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε κάνει έναν πολύ σωστό προγραμματισμό. Ευελπιστώ ότι θα ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα έχουμε καθηγητές και δασκάλους, παρά «το σφίξιμο στα λουριά».
Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την περσινή  χρονιά, που είχαμε την επιστροφή περίπου 4.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην τάξη. Φέτος συνεχίζεται και έχουμε την καινοτομία οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από τάξη σε τάξη, για πρώτη φορά, να γίνονται με μοριοδότηση.

Αναστολή κατάργησης Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας

ΠΗΓΗ http://www.xanthipress.gr/

Διέξοδο για τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας, που βρίσκεται στο Σέλινο, δίνει εγκύκλιος της Αν. Υπουργού Φώφης Γενηματά, που προέκυψε μετά από πιέσεις τοπικών παραγόντων, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Στην εγκύκλιο που δημοσιεύσει το XanthiPress.gr η Φ. Γενηματά αναφέρει ότι είναι δυνατόν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα, των οποίων η λειτουργία ανεστάλλη, με ευθύνη των Δήμων που τα φιλοξενούν και σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η χρηματοδτότηση θα βαρύνει τους Δήμους ενώ  μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, σε περιπτώσεις συνδιοργάνωσης σχετικών προγραμμάτων. Αναλυτικά αναφέρει:
1. Στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) που βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας και εφόσον οι οικείοι Δήμοι το επιθυμούν

Διορισμοί εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται, ότι καλούνται να υποβάλουν αίτηση διορισμού για το σχολικό έτος 2011-2012 από 18/08/2011 έως και 22.08.2011, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε οποιαδήποτε Διεύθυνση ή Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιθυμούν, οι εκπαιδευτικοί κλάδων:
- ΠΕ60 Νηπιαγωγοί οι οποίοι:
(α) περιλαμβάνονται στον ενιαίο πίνακα διορισμών και έχουν τουλάχιστον 26,6 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας,
(β) περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. 2008 (3Π/2008 Προκήρυξη),   όπως δημοσιεύτηκε στο αριθ. 555/20.07.2009 ΦΕΚ τ.Γ΄ και
(γ) είχαν υποβάλει αίτηση διορισμού με την αριθ. Φ.361.1/6/2701/Δ1/11.01.2011 (ΑΔΑ: 4Α9Ι9-6Ο) εγκύκλιο αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ο διορισμός τους, σε εφαρμογή της αριθ. ΔΙΠΠ/Φ.2.9/32/οικ.3884/18-02-2011 εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περί απαγόρευσης έκδοσης και δημοσίευσης ατομικών πράξεων διορισμού

διορισμοί εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Aπό 18/08/2011 έως 22/08/2011 οι εκπαιδευτικοί κλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι περιλαμβάνονται:
1. Στους πίνακες αναπληρωτών σχολικού έτους 2011-2012, ως εξής:
    - Με πραγματική προϋπηρεσία 24 μηνών και μία τουλάχιστον επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του κλάδου τους
    - Στον Ενιαίο Πίνακα Διορισμών (άρθρο 6, παρ. 2 του Ν. 3255/2004) για την κάλυψη του ποσοστού 40% των κενών οργανικών θέσεων

      2. Στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ 2008
       για την κάλυψη του ποσοστού 60% των κενών οργανικών θέσεων

      3. Στους πίνακες ειδικών κατηγοριών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71Α΄)
        Οι υποψήφιοι οφείλουν να τηρήσουν τις προθεσμίες κατάθεσης αιτήσεων δεδομένου ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση.

        Θα τα καταφέρουμε να ανοίξουν τα σχολεία, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες


        Δελτίο Τύπου
        Άννα Διαμαντοπούλου: «Οι τεράστιες δυσκολίες της φετινής χρονιάς έχουν περιγραφεί από όλους - συνδικαλιστές, κόμματα και φυσικά ΜΜΕ. Οι πραγματικές αυτές δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν και η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με ομαλό τρόπο,  με γνώμονα το “πρώτα ο μαθητής”. Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, με σειρά αλλαγών και σχεδιασμό, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε με ελάχιστους πόρους να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα»
        Απολογισμός προετοιμασίας για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
        « Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής»
        Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Η Παιδεία προετοιμάζει τις αλλαγές στην κοινωνία. Είναι καταλύτης για την αλλαγή των κοινωνιών μας, προς ομαδικά πρότυπα ανάπτυξης»
        Η προετοιμασία που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα18/08/2011, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
        Στην ομιλία της η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε:

        Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

        ΚΑΛΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

        Προκειμένου να δείτε τις καλές διδακτικές πρακτικές που επιλέγησαν  στο πλαίσιο του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης καντε κλικ εδώ: http://zeus.pi-schools.gr/epimorfosi/library/kp/




        ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - Ανακοίνωση για παραιτήσεις Προϊσταμένων, αναπλ. Προϊσταμένων και Σχολικών Συμβούλων


        ΟΣΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
        ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΟΥΣ,
        ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΟΥΣ,
        ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ,
        ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
        ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
        ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ 5 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 10-08-2011
        ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
        ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΥΣΔΕ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ