Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΥΠΕΠΘ -ΤΕΧΝΙΚΗ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μία ισχυρή συνιστώσα ανάπτυξης


 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΕΠΘ
------Βάσει των μελετών του CEDEFOP στην προσεχή δεκαετία στην Ευρώπη, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας για άτομα με μεσαίο επίπεδο προσόντων, θα αποτελούν το 50% των συνολικά προσφερόμενων θέσεων εργασίας (Παράρτημα - Γράφημα 1). Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν και για την Ελλάδα (Παράρτημα - Γράφημα 2).
-------Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία, πέρα από τους γενικούς εκπαιδευτικούς στόχους, έχει ως μέλημα τη δημιουργία επαγγελματιών μεσαίου επιπέδου προσόντων, για τη στελέχωση των επιχειρήσεων και των παραγωγικών μονάδων.
---------Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σε χώρες στις οποίες η Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι ευρύτερα διαδεδομένη, το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι χαμηλότερο (Παράρτημα - Γράφημα 3), σε συνδυασμό βέβαια και με άλλους αναπτυξιακούς παράγοντες.

Παράρτημα - Γράφημα 1













Παράρτημα - Γράφημα 2

Παράρτημα - Γράφημα 3
CEDEFOP  Ενημερωτικό Σημείωμα 02/2011 «Τι  να περιμένουμε όσον αφορά τις δεξιότητες στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ;»


Cedefop, the European Centre for the Development of Vocational Training, collects and analyses information about vocational education and training in the European Union to support policy-making in the fiel


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου