Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Leonardo Da Vinci - Θεσσαλονίκη - Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού "ΜΥΛΟΣ"

Α. Leonardo Da Vinci
Εφευρέτης και επιστήμονας

Από 5 Φεβρουαρίου έως 5 Ιουνίου

Από το 1997, η έκθεση έχει φιλοξενηθεί από μουσεία επιστημών, φυσικής, ιστορίας και τέχνης σε τρεις ηπείρους, και την επισκέφτηκαν 4.709.000 άνθρωποι. Στην Ευρώπη, η έκθεση έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πάνω από 1.800.000 επισκέπτες και έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις.
Αποτέλεσε την κεντρική εναρκτήρια εκδήλωση σε δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης (Γένοβα, Πάτρα) ενώ ο Δήμος της Σόφιας επέλεξε τη συγκεκριμένη έκθεση για να γιορτάσει την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν χειροποίητα αντίγραφα των παγκοσμίου φήμης σχεδίων, σημειωματάριων , σκαφιρημάτων και επιστολών του ανθρώπου αρχέτυπο της Αναγέννησης, της μυστηριώδους ταλαντούχας προσωπικότητας του Leonardo da Vinci, σε μια δευτερη Αναγέννηση των τεχνών που αναβίωσαν την εποχή του Ουμανισμού.
Ταυτόχρονα θα μπορέσουν να περιεργαστούν και να θέσουν σε λειτουργία τα 25 τρισδιάστατα μοντέλα , που έχουν κατασκευαστεί από ειδικευμένους τεχνίτες οι οποίοι ακολούθησαν κατά γράμμα τα σχέδια του Leonardo.
Aκόμη, θα μπορέσουν να γνωρίσουν σε βάθος την περίοδο της Αναγέννησης, μέσα από τους δώδεκα σταθμούς multimedia που θα λειτουργούν στον εκθεσιακό χώρο, με κείμενα και 8.000 εικόνες.

Οι τρεις άξονες της έκθεσης

«Leonardo DaVinci: Εφευρέτης και επιστήμονας»

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τρεις άξονες, οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται για να δώσουν μια συνολική εικόνα του Leonardo, Εφευρέτη και Επιστήμονα. Οι ενότητες αυτές περιέχουν:
• 118 Σχέδια: Μία από τις τρεις σειρές εγκεκριμένων από την Ακαδημία da Vinci χειροποίητων αντιγράφων που καλύπτουν τους εξής τομείς: Ανατομία, Μαθηματικά – Γεωμετρία, Μηχανική, Ιπτάμενες Μηχανές, Χρονομετρία, Γέφυρες – Κανάλια, Αρχιτεκτονική, Στρατιωτική Μηχανική.
• 25 Τρισδιάστατα μοντέλα των εφευρέσεων του da Vinci, φτιαγμένα από ξύλο και μέταλλο, κατασκευάστηκαν σε απόλυτη αντιστοιχία με τα σχέδια.
• 12 Εγκαταστάσεις multimedia με ισάριθμες οθόνες αφής που περιέχουν 8.000 εικόνες και καλύπτουν τα εξής θέματα: Αναγέννηση, Η ζωή του Leonardo, Ο Leonardo Μηχανικός και Αρχιτέκτων, Η Γέφυρα ως σύμβολο, Γέφυρες, Ανατομία.


Β. Πρόγραμμα "Σκέψου Δια - Τροφή"

Σεμινάρια σχεδιασμένα απο το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες. Στόχος του προγράμματος είναι να επικοινωνήσει το μήνυμα για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και κατά συνέπεια για μια καλύτερη υγεία.


Γ. "Ιο Leonardo"

Το ίδιο χρονικό διάστημα στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος, φιλοξενείται η θεατρική παράσταση "Ιο Leonardo"

Μία παράσταση που απευθύνεται σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και παρουσιάζει της ζωή και τα επιτεύγματα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ενός από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο ζωγράφος, ο γλύπτης, ο μουσικός, ο εφευρέτης, ο μηχανικός, ο ανατόμος, ο γεωμέτρης, ο αστρονόμος, ο αρχιτέκτονας, θεωρείται η αρχετυπική μορφή του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, του Homo Universalis.

Ο πανεπιστήμονας διανοούμενος, ο καλλιτέχνης που δοκίμασε κάθε είδος έκφρασης,

Ο άνθρωπος που διέλυσε με τη φόρα του τα κάθε λογής στεγανά και απογειώθηκε πάνω από τον περιορισμό της εξειδίκευσης και πέτυχε μια ολιστική θεώρηση των πραγμάτων.

Μία ιδιοφυής προσωπικότητα που έβαλε τα θεμέλια για πολλά από τα σύγχρονα επιτεύγματα και η τέχνη του μέχρι και σήμερα είναι αντικείμενο αναλύσεων, συζητήσεων και παγκόσμιου θαυμασμού.

Ο χώρος του Μύλου προσφέρει:

1. Προσωπικό ασφαλείας

2. Χώρους που πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας

3. Προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ .

4. Parking για σχολικά λεωφορεία


Το ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ έχει ως εξής:

Από 5 Φεβρουαρίου έως 5 Ιουνίου

Δευτέρα ως Παρασκευή : 9:00πμ – 14:00μμ


Η συμμετοχή των μαθητών για την διεθνή έκθεση «Leonardo da Vinci: Eφευρέτης και επιστήμονας», για την θεατρική παράσταση και για τα σεμινάρια διατροφής τα οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος ανέρχεται στα 7,00€


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:

Με τις κυρίες Σοφία Μαυρίδου και Βενέτα Δημητρακοπούλου στα τηλέφωνα 2310 551836 - 2310 541806 με εσωτερικό 2, ή μέσω e-mail: pr@mylos.gr  


Με εκτίμηση,

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου