Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Youtube for Schools


Σας ενημερώνουμε ότι στις 11 Οκτωβρίου ξεκίνησε ο πρωτότυπος διαγωνισμός «YouTube Space Lab», που οργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), το Youtube, η NASA, η Space Adventures και η Lenovo για μαθητές από κάθε γωνιά της Γης, οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος σχεδιάζοντας ένα επιστημονικό πείραμα για να πραγματοποιηθεί στο διάστημα.
Μεμονωμένα ή σε ομάδες το πολύ τριών ατόμων, μαθητές ηλικίας από 14 μέχρι 18 χρονών μπορούν να ετοιμάσουν και να καταθέσουν ένα δίλεπτο βίντεο στο οποίο θα περιγράφεται το πείραμά τους στο www.youtube.com/spacelab μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2011
Το πείραμα που θα βραβευθεί θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα, και συγκεκριμένα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Θα είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό συμμετεχόντων μάθημα φυσικής στο Σύμπαν, αφού η εκτέλεση του πειράματος θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από το Youtube. Το «Space Lab» αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Youtube for Schools», η οποία στόχο έχει να προσφέρει σε δασκάλους και καθηγητές πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο στο Youtube.
Στην έναρξη του διαγωνισμού, μαζί με την ESA, συμμετείχαν και δύο ακόμα υπηρεσίες διαστήματος, η Ιαπωνική JAXA και η Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος.
Μία επιτροπή από εξέχοντες επιστήμονες, αστροναύτες αλλά και εκπαιδευτικούς, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Stephen Hawking, oι αστροναύτες της ESA Frank De Winne, Samantha Cristoforetti και Timothy Peake, ο Leland Melvin της NASA και ο Koichi Wakata της JAXA, μαζί με τον Guy Laliberté, ιδρυτή του Cirque du Soleil, θα εξετάσουν τις συμμετοχές, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτιμήσεις των επισκεπτών του Youtube.
Οι έξι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα λάβουν πρόσκληση να ταξιδέψουν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον Μάρτιο του 2012 για να παραλάβουν τα βραβεία τους και να λάβουν μέρος σε μία πτήση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Οι συμμετέχοντες από την Ευρώπη που θα διακριθούν θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου θα γνωρίσουν και θα συζητήσουν με Ευρωπαίους αστροναύτες. Τέλος, θα ανακοινωθούν δύο νικητές, των οποίων το πείραμα θα ταξιδέψει μέχρι το διάστημα, θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το καλοκαίρι του 2012 και, παράλληλα, θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από το Youtube.
Οι νικητές του διαγωνισμού θα μπορέσουν ακόμα να διαλέξουν ένα ξεχωριστό δώρο: είτε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση του διαστημικού φορτηγού HTV το οποίο θα μεταφέρει το πείραμά τους στο διάστημα, ή ένα ταξίδι στη Ρωσία όπου θα παρακολουθήσουν την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι σημερινοί κοσμοναύτες, στις εγκαταστάσεις που προετοιμάστηκε ο Yuri Gararin για το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο διάστημα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Αθανάσιο Ακύλα, επιστημονικό προσωπικό Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο 210-8109165 και στο E-mail: aakylas@astro.noa.gr
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΦΟΥΣΕΚΗ
Ιστοσελίδα: http://www.ypepth.gr
Πληροφορίες: Τασία Ξυλόκοτα
                         Πηνελόπη Μπαρμπετάκη
Τηλέφωνο: 210344 2570
FAX: 210 344 3013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου