Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Κατάργηση των Καλλιτεχνικών στο Λύκειο


ΑρχήΈνωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων


Φαίνεται πράγματι σήμερα ευρύτερα κατανοητή η σημασία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, συνοψισμένη επιγραμματικά στη διαδεδομένη πλέον ρήση, ότι «δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη». Την ανάγκη αυτή αντιστρατεύεται κατάφορα στην πράξη η ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική.
Τα καλλιτεχνικά και η διδασκαλία τους, αντί να ανυψωθούν σε ουσιαστικό κρίκο της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας, κρατιούνται παράλογα και τεχνητά με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ, στο περιθώριο της σχολικής ζωής, και τώρα –όπως ξεκάθαρα πλέον πιστοποιούν τα «νέα προγράμματα» σπουδών και οι πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις «πιλοτικής εφαρμογής» τους- απειλούνται με πλήρη αφανισμό από το δημόσιο σχολείο.
Α) Η καλλιτεχνική εκπαίδευση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια απαράδεκτη μεθόδευση, που οδηγεί στον πλήρη εξοστρακισμό και τη γενική έξωση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων (Εικαστικά, Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, Ιστορία Τέχνης) από το λεγόμενο «Νέο Λύκειο».
Φέτος τα μαθήματα αυτά παύουν να διδάσκονται στην Α΄ Λυκείου, και από του χρόνου με βάση τα νέα προγράμματα και διαγράμματα εξαλείφεται πλήρως η διδασκαλία τους και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Αυτό καταρρίπτει εξόφθαλμα και ολοκληρωτικά τις ίδιες τις διακηρύξεις του ΥΠΕΠΘ περί του «Νέου Λυκείου» σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ άλλων«Στις (Β΄ και Γ΄ Λυκείου, στους μαθητές παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγόμενα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ» (!)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου