Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ στην ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Αθήνα, 18 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Διάλεξη της διευθύντριας των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Βιβλιοθήκης Πολυμέσων της Cité de la musique στο Παρίσι, Marie-Hélène Serra.

«Ψηφιακές πηγές στην μουσική εκπαίδευση: το παράδειγμα της Βιβλιοθήκης Πολυμέσων της Cité de la musique»


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Συνεδριακού Α΄, Πέμπτη 26 Μαΐου, 12:00.

Διοργάνωση: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»,
με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Institut français dAthènes.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Είσοδος ελεύθερη. Θα ακολουθήσει περιήγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης.
Πληροφορίες στο 210 - 7282778.


Η Cité de la musique είναι ένα εθνικό δημόσιο ίδρυμα που συνδυάζει δύο αίθουσες συναυλιών, το Mουσείο της Mουσικής και το τμήμα των Eκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Βιβλιοθήκης. Η Marie-Hélène Serra, στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για μουσικούς, εκπαιδευτικούς, μουσικοπαιδαγωγούς και επιστήμονες πληροφόρησης διάλεξή της, θα παρουσιάσει τις ψηφιακές πηγές που έχει δημιουργήσει η Cité de la musique. Παρουσιάζει την λειτουργικότητα και την χρησιμότητά τους, προτείνοντας έτσι ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο. Στην ηλεκτρονική πύλη της Βιβλιοθήκης της Cité de la musique, ο επισκέπτης μπορεί να βρει ηχογραφήσεις και βίντεο συναυλιών, φωτογραφίες και αρχεία με τους ήχους των οργάνων που εκτίθενται στο μουσείο, καθώς και άλλο εκπαιδευτικό υλικό. Οι πηγές αυτές διανέμονται σε γενικά και μουσικά σχολεία, και σε βιβλιοθήκες μέσω ενός ασφαλούς δικτύου στο ίντερνετ. Το ψηφιακό αυτό υλικό χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως τα εργαστήρια μουσικής πρόσληψης.

Marie-Hélène Serra
Μετά τις ανώτερες σπουδές της στις Επιστήμες και τις Εφαρμοσμένες Τεχνολογίες στην μουσική (Ακουστική, Φυσική, Διδακτορικό με θέμα την Εφαρμογή της Πληροφορικής στην σύνθεση της ομιλίας, 1985), η Marie-Hélène Serra ασχολήθηκε επί δύο χρόνια με την έρευνα για τη μουσική με υπολογιστές (Computer Music), στο Carnegie Mellon University του Πίτσμπουργκ. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, εργάστηκε σαν ερευνήτρια και προγραμματίστρια στο CEMAMu, το ερευνητικό ινστιτούτο που διηύθυνε ο συνθέτης Ιάννης Ξενάκης. Το 1993 ξεκίνησε τη συνεργασία της με το IRCAM (Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique), ως καθηγήτρια μουσικής τεχνολογίας και σχεδιάστρια πολυμεσικών εφαρμογών. Το 1998 ανέλαβε τη διεύθυνση του Παιδαγωγικού Τμήματος του IRCAM και ανέπτυξε τρεις εκπαιδευτικές δραστηριότητες (μουσικά εργαστήρια για νέους, κοντσέρτα για οικογένειες και συνέδρια).
Από το 2002 είναι διευθύντρια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Βιβλιοθήκης Πολυμέσων της Cité de la Musique. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μουσική εκπαίδευση, το σχεδιασμός εφαρμογών, την επιστήμη της πληροφόρησης, την ψηφιοποίηση, κ.λπ., ενώ κύριο μέλημά της είναι να αποκτήσει το ευρύ κοινό πληρέστερη πρόσβαση στη μουσική. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει με την οργάνωση προγραμμάτων μουσικής πρόσληψης για νέους και οικογένειες που ζουν σε πολιτιστικά υποβαθμισμένες περιοχές και τη χρήση ψηφιακών μουσικών πηγών στη μουσική εκπαίδευση, διαμέσου της οργάνωσης δικτύων για εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου