Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

YΠΕΠΘ - σχεδίου Νόμου «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό και άλλες διατάξεις»

-Θεσπίζονται τα Κέντρα –«Λόγος», που αποτελούν μια ξεχωριστής βαρύτητας πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, βάσει της οποίας αναγνωρίζονται και τίθενται υπό την αιγίδα του μορφές και φορείς ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ακόμη και μη ενταγμένοι σε εκπαιδευτικό σύστημα, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα και εξαιρετικά χαρακτηριστικά ποιοτικού έργου.
-Το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί Βάση Δεδομένων προκειμένου για πρώτη φορά να απογράφει, να παρακολουθεί και να ελέγχει λεπτομερώς όλα τα δεδομένα που αφορούν τα Μέσα Ενίσχυσης, που διατίθενται για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, δηλαδή πόρους, αποσπώμενους εκπαιδευτικούς, επιχορηγήσεις και κάθε είδους δαπάνες
.
-Τα θέματα υποστήριξης φορέων, προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και την έρευνα για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ρυθμίζονται σε αυτοτελές και διακεκριμένο Μέρος του Νόμου. Ορίζεται με σαφήνεια το πεδίο παροχής επιχορηγήσεων καθώς και προσωπικού στις εκπαιδευτικές μονάδες και μνημονεύονται ρητά και ειδικά αυτές που εκπαιδεύουν εξειδικευμένους επιστήμονες για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.
-Ορίζονται σαφείς αρμοδιότητες των συντονιστών εκπαίδευσης, μειώνεται ο αριθμός τους καθώς μειώνεται και εξειδικεύεται το αντικείμενο ενασχόλησής τους, και πρωτίστως ορίζεται αντικειμενική ετήσια διαδικασία αξιολόγησής τους με συγκεκριμένα κριτήρια και αντικειμενικά, αξιόπιστα και αμερόληπτα όργανα, που τη διενεργούν. Επίσης, καθορίζεται η διάρκεια της θητείας τους χωρίς εξαιρέσεις και επιτρέπεται η παράτασή της μόνο για μια φορά κατόπιν αξιολόγησης και χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.
- Ορίζεται αντικειμενική ετήσια διαδικασία και όργανα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, ενώ σε αυτήν λαμβάνεται υπόψη και η άποψη των φορέων των εκπαιδευτικών μονάδων και του συλλόγου γονέων.
-σε εκπαιδευτικές μονάδες και η υποχρεωτική ενδοσχολική επιμόρφωση, η οποία αποτελεί και κριτήριο για την αξιολόγηση των συντονιστών.
«Σε μια εποχή που χρειάζεται εξωστρέφεια προωθούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά. «Από έναν τρόπο λειτουργίας που ευνοούσε τη διάχυση πόρων και δυνάμεων και την έλλειψη ελέγχου, περνάμε σε ένα καινούργιο μοντέλο με στοχευμένες, διαφοροποιημένες και διαρκώς αξιολογούμενες παρεμβάσεις. Στο σχέδιο αυτό ο κρίσιμος παράγοντας είναι η ίδια η ομογένεια και οι διπλωματικές αρχές, τους οποίους καλούμε να συμβάλουν, ώστε να κάνουμε την ελληνόγλωσση εκπαίδευση ελκυστική πρόταση για τους έλληνες της διασποράς και τους πολίτες όλου το κόσμου. Στη νέα αυτή εθνική πρόκληση το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να κινητοποιήσει και να συντονίσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις».
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου