Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΠΑΚΟΕ - 5 Ιουνίου 2011: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 65 / 02-06-2011

«5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ »


ΗΜΕΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗΣ

  
To ΠΑΚΟΕ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος  σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Δημητρίου οργανώνει εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Αγίου Δημητρίου από τις 10:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου και ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κος Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, με αφορμή την 5η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σας προσκαλούν
στην ημερίδα που διοργανώνουν ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), στις 5 Ιουνίου και ώρα 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγίου Δημητρίου 55 ισόγειο). Θα είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας, η παρουσία σας.

         Για τον Δήμο Αγίου Δημητρίου                                                  Για το ΠΑΚΟΕ
Μαρία Ανδρούτσου                                                               Παναγιώτης Χριστοδουλάκης
Δήμαρχος                                                                                            Πρόεδρος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10:30 -11:00 Προσέλευση συμμετεχόντων
11:00 -11:15 Χαιρετισμός της κυρίας Μαρίας Ανδρούτσου, Δημάρχου Αγίου Δημητρίου
11:15 -11:25 Χαιρετισμός φορέων του Δήμου
11:30 -11:50 Ομιλία του προέδρου του ΠΑΚΟΕ κου Παναγιώτη Χριστοδουλάκη με θέμα:
Που να κολυμπήσετε φέτος. Αποτελέσματα πρόσφατων μετρήσεων
για την θαλάσσια ρύπανση του Σαρωνικού, Ευβοικού και Κορινθιακού κόλπου.
11:50 -12:15 Ομιλία του κου Νίκου Κατσαρού - ερευνητή στον Δημόκριτο- με θέμα:
«Οι χημικοί ρυπαντές στο θαλασσινή νερό και πόσο
επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία
12:15 -12:40 Ομιλία του ιατρού κου Ανδρέα Παπαμιχαήλ με θέμα:
Οι επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης- μόλυνσης στην ανθρώπινη υγεία.
12:45 -13:15 Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο: ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
13:15 -13:45 Συζήτηση
14:45 -14:00 Κλείσιμο της Ημερίδας και διανομή έντυπου υλικού
Στην αίθουσα ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας.
                                                             Από την Γραμματεία του  ΠΑΚΟΕ



Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας  Προστασίας του Περιβάλλοντος, το ΠΑΚΟΕ, ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ τα παρακάτω:

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ

Νωπά ακόμη τα σημάδια της τραγωδίας στην Ιαπωνία δείχνουν την ανεξέλεγκτη και κακή δομή του κεφαλαίου στον πλανήτη με τις εκκρεμείς επιπτώσεις στον άνθρωπο.
H περσυνή καταστροφή πολύ μεγάλης θαλάσσιας περιοχής εξ` αιτίας  της διαρροής πετρελαιοειδών  στον πλανήτη, έδειξε πόσο είμαστε εξαρτημένοι από τα τεράστια οικονομικά τραστ όπως αυτό της ΒΡ και της Φουκοσίμα.
        Όταν μόλις το 0.1% του πληθυσμού της γης έχουν στη διάρκεια της ζωής τους ασχοληθεί ευκαιριακά με τον εθελοντισμό, όταν ο μισός πληθυσμός της γης είναι στα όρια της φτώχιας και της εξαθλίωσης, όταν στην Κεντρική Αφρική θερίζουν το έιτζ, η πολιομυελίτιδα, η  σύφιλης και βλεννόρροια, όταν οι ρυθμοί της ερημοποίησης τρέχουν με 5 –7% κάθε χρόνο  - ιδιαίτερα στη ζώνη Σάχελ, όταν η στάθμη  των θαλασσινών νερών ανεβαίνει επικίνδυνα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαφανισθούν πόλεις με ιστορία εκατοντάδων χρόνων, όταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ολοένα γίνεται εφιάλτης, όταν μάστιγες όπως ο καρκίνος, το έιτζ και οι καρδιοπάθειες διάνυσαν μια χιλιετία και μπήκαν ακάθεκτες στην επόμενη, όταν ... όταν ... όταν τα αισιόδοξα μηνύματα  από την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα μάλλον θα χρησιμοποιηθούν χωρίς δεοντολογία από elite κοινωνίες για εφαρμογές σε βάρος δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όταν το γάλα και το βούτυρο στον βορρά πετιέται και άνθρωποι του νότου πεθαίνουν από ασιτία, τότε πρέπει ο homo sapiens industrialis (βιομηχανικός άνθρωπος ) να μη αυτοαποκαλείται  άνθρωπος ( άνω θρώσκων ), αλλά κάτθρωπος και να ντρέπεται γι’ αυτή του την ύπαρξη στον πλανήτη, που δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι τον δανείστηκε  από τις προηγούμενες γενεές και τον υποθηκεύει διαρκώς για τις επόμενες.

 

ΝΤΡΟΠΗ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗ



Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.Κ.Ο.Ε.

            Στις 16 Ιουνίου κλείνουν τριάντα δύο (32) χρόνια λειτουργίας του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ».
Το ΠΑΚΟΕ ξεκίνησε το 1979 τα ερευνητικά του προγράμματα δίνοντας μέσα από τον Τύπο συνεχώς στο λαό αποτελέσματα ερευνών, γιατί πίστευε και πιστεύει ότι έρευνες που δεν δίνονται στο λαό για την ενημέρωσή του δεν βοηθούν την κοινωνική πρόοδο, αλλά δημιουργούν τέλμα στην ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμα αποτελούν τροχοπέδη για την ευημερία του λαού.
Δυστυχώς το ΠΑΚΟΕ ήταν ο πρώτος φορέας που, δημόσια και με δικά του στοιχεία, μίλησε για το φωτοχημικό νέφος της Αθήνας που το αγνοούσαν τελείως.
Από την ίδρυσή του ως σήμερα, το ΠΑΚΟΕ έχει οργανώσει και παρευρεθεί σε δεκάδες δημόσιες εκδηλώσεις, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για το φωτοχημικό μανιτάρι και συγχρόνως, έδωσε πολλές δικαστικές μάχες για την υπεράσπιση του δικαιώματος της προφύλαξης της υγείας των πολιτών  των μεγάλων μας πόλεων.  Με τις επεμβάσεις, τις πιέσεις και τις έγκυρες ανακοινώσεις  του ΠΑΚΟΕ προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, διαφύλαξε και  προασπίστηκε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και έτρεψε πολλές φορές τον ρου των γεγονότων από τις  ζημιογόνες αποφάσεις σε βάρος  του φυσικού μας περιβάλλοντος. 
Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, εκ των οποίων κυριότερες κατά κατηγορίες και τόπο είναι:










ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

1.    ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Στις περιοχές: Πειραιά, Δραπετσώνα, Νίκαια, Μαρκόπουλο Αττικής, Άγιοι Ανάργυροι, Ρέντης, Νέα Ιωνία, Χαλάνδρι, βόλος, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Εύοσμος, Κέρκυρα, Κερατσίνι, Μοσχάτο, Ταύρος, Χολαργός, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη, Κρυονέρι, Άμφισσα, Μήλος, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ενώ καθημερινά σε σημεία της Αθήνας και του Πειραιά κάνει μετρήσεις για τη συχνότητα εμφάνισης του φωτοχημικού νέφους και το ύψος συγκέντρωσης των βασικών ρυπαντών.


                       
2.    ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ

Για  τριάντα δύο (32) συνεχή  καλοκαίρια, μετρήσεις σε ολόκληρο το Σαρωνικό, Κορινθιακό και Ευβοϊκό.
Σε όλες τις πόλεις της Κρήτης.
Στη Μυτιλήνη στον κόλπο της Γέρας.
Στον Πατραϊκό ,  Παγασητικό και Μαλιακό  κόλπο.
Στον κόλπο Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Αστακού, Νάξου, Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, Μήλου, Ζακύνθου κ.λπ.


3.    ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Πειραιάς ( για την επίδραση της ρύπανσης στη θνησιμότητα των κατοίκων).
Νίκαια και Κερατσίνι (σε 200 παιδιά για συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα και ηπατίτιδα).
Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας ( σε 75 παιδιά, γενικές αιματολογικές εξετάσεις, ηπατικές δοκιμασίες και συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα).
Ταύρος  (σε 50 παιδιά, γενικές αιματολογικές εξετάσεις για μόλυβδο).




4.    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

·        Μύτικας, χοιροστάσιο Βέρρη.
·        Κύμη, χοιροστάσιο « Πλατάνας» Ευβοίας.
·        Μαραθώνας, χοιροστάσιο « Μαραθώνα».
·        Μυτιλήνη, βυρσοδεψείο Σουρλάγκα.
·        Άγιοι Θεόδωροι, Διυλιστήρια Βαρδινογιάννη.
·        Ελευσίνα, ΕΣΧΑ, Διυλιστήρια ΠΕΤΡΟΛΑ.
·        Αθήνα, βιομηχανία SOFTEX, ΕΛΣΑ.
·        Μήλος, ΔΕΗ.
·        Ολυμπιάδα  Χαλκιδικής, βιομηχανία Χρυσού.
·        Ρεβυθούσα Μέγαρα, υγροποιημένο φυσικό αέριο.
·        Μαρκόπουλο Αττικής (Λατομείο)
·        ΑΓΕΤ Βόλος- Μηλάκι Εύβοιας
·        Βιομηχανική ρύπανση Εύβοιας
·        Ιχθυοτροφεία Πόρου και Σκορπονέρια

5.    ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Φιλοθέη, Ν. Ιωνία, Ν. Μάκρη, Μύτικας, Βάρη, Κρήτη, Μενίδι, Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα, Χαλκιδική, Οινόφυτα Ωρωπός, Αργολίδα, Κορινθία, Αν. Αττική




6.    ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ
 Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες μετρήσεις στάθμης θορύβου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Επειδή πιστεύουμε ότι το οικολογικό πρόβλημα παγκόσμια αλλά και τοπικά στον Ελλαδικό χώρο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι εξυπηρετώντας στενά και βραχυπρόθεσμα την κομματική πολιτική κάθε κυβέρνησης που έρχεται στην εξουσία, διακηρύσσουμε ότι:

Καθήκον κάθε Έλληνα και ειδικότερα φορέων που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό, είναι ο καθορισμός μιας αδέσμευτης και αυτόνομης οικολογικής πολιτικής, που θα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, μακριά από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση.

Γι’ αυτό με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη να συμβάλει στη διαμόρφωση και αποτελεσματικότητα αυτής της  αδέσμευτης οικολογικής πολιτικής. Ζητάμε την ενεργό συμμετοχή στις ομάδες εργασίας του ΠΑΚΟΕ.




ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΣΕ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
 ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΕΡΑΣ

Για την ατμοσφαιρική ρύπανση από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου μας είναι: οι βασικές  πηγές ρύπανσης είναι δύο (βιομηχανία, αυτοκίνητα). Το ποσοστό συμμετοχής  των πηγών αυτών στη ρύπανση διαφέρει από περιοχή, αλλά και χρονικά από ώρα σε ώρα. Δηλαδή σε μια καθαρά αστική περιοχή (Παγκράτι) η ρύπανση τις πρωινές ώρες (7 –11) προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αυτοκίνηση.
Αντίθετα στις περιοχές Ρέντη, Ελευσίνας  η ρύπανση τις ίδιες ώρες προέρχεται από τη βιομηχανία.
Επιπλέον οι βιομηχανικές αυτές  περιοχές δέχονται τα αερολύματα των βιομηχανιών τις νυχτερινές ώρες (ιδιαίτερα τώρα που υποτίθεται ότι ελέγχεται η παραγωγή τους μόνο τη μέρα).



ΝΕΡΑ

Όσον αφορά το πρόβλημα της ρύπανσης στα νερά (πόσιμα, αποχετευμένα, θαλασσινά), όπως και παλαιότερα στο Σαρωνικό, Ευβοϊκό και Κορινθιακό,  προβλήματα ρύπανσης – μόλυνσης γενικά και τοπικά υπήρξαν και υπάρχουν έντονα.
Για το πρόβλημα των μολυσμένων νερών παλαιότερα διατυπώθηκε από  κυβερνητική πηγή η θέση ότι: σε άλλες χώρες κολυμπούν με χιλιάδες κολοβακτηρίδια και αναφέρθηκαν αριθμοί αρκετά υψηλοί για όρια κολύμβησης σε θαλασσινά νερά και ότι τα δικά μας θαλασσινά νερά του Σαρωνικού είναι πολύ καθαρά.
Η δική μας θέση από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν σε πλαζ  του Σαρωνικού, Ευβοϊκού και Κορινθιακού κόλπου δείχνουν ότι τα θαλασσινά νερά έχουν ρυπανθεί και μολυνθεί και αρκετές πλαζ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας – που ισχύει ακόμα – (ΕΙΒ/ 221/ 22 – 1 – 65 υγειονομική διάταξη αλλά και της οδηγίας  2006/7 ΕΚ  Της Ε.Ε.).
Ακόμα κι αν έπειτα από τις τόσες πολλές πιέσεις, όλα αυτά τα χρόνια, προς τις
κυβερνήσεις, άρχισε να λειτουργεί η Ψυτάλλεια  για τον καθαρισμό των λυμάτων που ρίχνονταν  στο Σαρωνικό,  δυστυχώς αυτή η θεραπεία δεν έχει κανένα σοβαρό αποτέλεσμα αφού η βλάβη αφέθηκε να γίνει μη αναστρέψιμη από την αδιαφορία των κρατούντων  τριάντα ολόκληρα χρόνια.
Οι γαλάζιες σημαίες μπορεί να δίνονται αυθαίρετα για λόγους «δήθεν» τουριστικής ανάπτυξης   σε παραλίες που « οι ιδιοκτήτες τους » πληρώνουν τον φορέα που τις χορηγεί  δηλαδή( Γιάννης πίνει – Γιάννης κερνάει). Γενικά οι ακτές είναι απροστάτευτες και που όποιος θέλει αφήνει  μολυσμένα λύματα, σκουπίδια και μπάζα. Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα; Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και γιατί δεν δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «ανεξάρτητους»  φορείς για  να μπορέσουν  να προλάβουν την ανεξέλεγκτη καταστροφή;

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ

q       Την προχειρότητα των μέτρων – πειραμάτων που αντιμετωπίζεται το χρόνια οξυμένο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας και που τελικά με βασικούς υπαίτιους τις βιομηχανίες, το κύκλωμα των καυσίμων και  με ευθύνη του δημιουργού του χωροταξικού χάους, τις επιπτώσεις του οποίου  τις πληρώνει ο λαός της Αθήνας που ταλαιπωρείται στις ουρές  και το κέντρο που πλήττεται από αυτά τα μέτρα – ημίμετρα. Γιατί το φωτοχημικό νέφος δεν φεύγει με αγιαστούρες και μαγικά ραβδάκια ή μαγικές συνταγές κύριοι…της όποιας εξουσίας.
q        Την  μη αντικειμενική ενημέρωση για τα προβλήματα αυτά απ’ όλους τους φορείς που ασχολούνται. Σημειώνουμε ότι επανειλημμένα έχουν σταλεί δελτία τύπου του ΠΑΚΟΕ για διάφορα προβλήματα ρύπανσης και δεν ανακοινώνονται καθόλου, εξαιτίας των διαπλεκομένων εκδότες – διαφημιστές διάφοροι αλλά και εταιρείες.
q       Τη λαθεμένη πολιτική στο καυτό πρόβλημα των μολυσμένων ακτών. Σημειώνουμε  εδώ ότι καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΠΑΚΟΕ για διάφορες παθήσεις, αναφέρονται στα μολυσμένα νερά του Σαρωνικού και του Ευβοϊκού. Αλλά για το ίδιο θέμα αναφερόμαστε και στις  εκθέσεις του  ΠΕΡΠΑ που αναφέρουν ότι ο Σαρωνικός τη θερινή περίοδο δεν έχει καθόλου διαλυμένο  οξυγόνο και θεωρείται νεκρός.
q       Την πλήρη αδιαφορία για το θέμα της ηχορύπανσης (θορύβου) και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για το οποίο θα κηρύξουμε σταυροφορία.
q       Την σημερινή εικόνα του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σήραγγα του Υμηττού, στο Σχοινιά, στις ιχθυοκαλλιέργειες,  στην Εγνατία Οδό, στην Παραλιακή Λεωφόρο τα έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον, που στο πέρασμά τους δεν αφήνουν δέντρο όρθιο και που με την τσιμεντένια τους  θωράκιση  σκλαβώνουν το  φυσικό μας περιβάλλον.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ

Τη δημιουργία ερευνητικών προγραμμάτων στους τομείς ΑΕΡΑΣ – ΤΡΟΦΙΜΑ – ΝΕΡΑ και εθελοντικών ομάδων εργασίας για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.

Τέλος πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, είναι Εθνική υπόθεση και ενδιαφέρει κάθε Έλληνα πολίτη
Στο σημείο αυτό διατυπώνουμε την εξής θέση:

Η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι αντιστρόφως ανάλογη της ευθύνης των πολιτών. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη ευθύνη έχει για το πρόβλημα ο πολίτης τόσο λιγότερο συνειδητοποιείται και οργανώνεται για τη λύση του.



Γι’ αυτό καλούμε κάθε Έλληνα πολίτη να βοηθήσει ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται για τη λύση των προβλημάτων εντασσόμενος στις ομάδες εργασία του ΠΑΚΟΕ
Στην μακρόχρονη πορεία του το ΠΑ.Κ.Ο.Ε ανέπτυξε διεθνείς σχέσεις με ινστιτούτα και οργανισμούς όπως οι EPA, GSF, NAUMANN, BBC. Επίσης είναι μέλος των UNEP, ECOROPA, IUCN και IFOAM για την καλύτερη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος και διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα χημικά – μικροβιολογικά εργαστήρια.
Η επίμονη και ουσιαστική παρουσία του ΠΑ.Κ.Ο.Ε στα διάφορα περιβαλλοντικά θέματα κερδίζει συνεχώς έδαφος σε Εθνικό επίπεδο και έχει σαν συνέπεια να θεωρείται ένας από τους σοβαρότερους και ανεξάρτητους φορείς στον τομέα του περιβάλλοντος.
Αυτό επιβεβαιώνεται από το παρακάτω διάγραμμα που δείχνει την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ(εβδομαδιαίος αριθμός επισκεπτών 22.000 άτομα.)
                                                                  ΑΠΟ  ΤΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  ΤΟΥ  ΠΑΚΟΕ

.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου